1-1

Digital vrachtdocument scheelt 13 euro per document aan administratieve kosten!

Het gebruik van digitale vrachtbrieven levert bedrijven veel voordelen op. Naast de verhoogde inzichtelijkheid in de supply chain kunnen gebruikers 13 euro per document aan administratieve kosten besparen.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt.

Digitale vrachtbrieven hebben een aantal voordelen tegenover de papieren vrachtbrief. Zo worden de inzichtelijkheid in de supply chain en de communicatie met andere partijen verbeterd en de efficiëntie van het proces verhoogd. Nog altijd twijfelen bedrijven echter aan het gebruik en integratie van software voor de digitale vrachtbrief.

De integratie van nieuwe software en vernieuwing van processen kost tijd en geld. Ook al zijn de voordelen duidelijk, er is op het eerste gezicht geen direct kostenvoordeel aan verbonden. Met de studie van de Universiteit Hasselt, die binnen de e-CMR pilot in de Benelux werd uitgevoerd, blijkt nu dat bedrijven door het gebruik van de digitale vrachtbrief juist wél kosten kunnen besparen. Het gaat met name over administratieve kosten die ontstaan door de langere werkprocessen bij het aanmaken, indienen, versturen, ondertekenen en archiveren van een papieren vrachtbrief. Als men deze tijd op de werkvloer omrekent in kosten, blijkt de digitale vrachtbrief 13 euro goedkoper dan de papieren versie – per document. Deze uitkomst bevestigt oudere studies van de Lappeenranta University in Finland (2017) en SIRA Consulting (2007). Digitaliseren met betrekking tot de vrachtbrief levert bedrijven dus een flinke kostenbesparing op.

Digitale vrachtdocumenten hebben een aantal voordelen tegenover de papieren vracht-, begeleidingsbrief. Zo worden de inzichtelijkheid in de supply chain en de communicatie met andere partijen verbeterd en de efficiëntie van het proces verhoogd. 

De integratie van nieuwe software en vernieuwing van processen kost tijd en geld. Ook al zijn de voordelen duidelijk, er is op het eerste gezicht geen direct kostenvoordeel aan verbonden. Met de studie van de Universiteit Hasselt, die binnen de e-CMR pilot in de Benelux werd uitgevoerd, blijkt nu dat bedrijven door het gebruik van de digitale vrachtbrief juist wél kosten kunnen besparen.

Het gaat met name over administratieve kosten die ontstaan door de langere werkprocessen bij het aanmaken, indienen, versturen, ondertekenen en archiveren van een papieren vrachtbrief. Als men deze tijd op de werkvloer omrekent in kosten, blijkt de digitale vrachtbrief 13 euro goedkoper dan de papieren versie – per document. Deze uitkomst bevestigt oudere studies van de Lappeenranta University in Finland (2017) en SIRA Consulting (2007).

Digitaliseren met betrekking tot de vrachtbrief levert bedrijven dus een flinke kostenbesparing op.